Pezsgők magasiskolája a VinCE Budapeste Wine Show-n

Home / Hírek / Pezsgők magasiskolája a VinCE Budapeste Wine Show-n

Minden évben a VinCE Budapest Wine Show legnépszerűbb programjai közé tartoznak a pezsgős témájú mesterkurzusok. Örömmel tapasztaljuk, hogy a wine show látogatói osztoznak a VinCE stábjának buborékok iránti szenvedélyében. Idén is lesz champagne, prosecco és cava – a pezsgővilág legjavát hozzuk el látogatóinknak.

Fotó: Freixenet Pincészet

Idén mesterkurzusunk keretében megismerkedhetnek a Katalónia szívében, a Penedés borvidéken található Freixenet pincészet cavaival. A pincészetet 1889-ben alapította Pedro Ferrer és felesége Dolores Salá a cava fővárosában, a Barcelonától 40 km-re található Sadurni d’Anoiában.

Fotó: Pinterest

A cava kifejezés csak méthode traditionnelle – azaz hagyományos módon készített – pezsgők esetén használható, vagyis a pezsgő ugyanabban a palackban erjed pezsgővé és érlelődik hónapokig, évekig, amelyben az asztalunkra kerül. A kifejezés eredetileg pincét jelent, ahol a pezsgők régen érlelődtek. Bár cava már az 1800-as években készült, a terminust hivatalosan csak 1970 óta használják. A XIX. században a filoxéra elpusztította a katalán kékszőlők jelentős részét, és helyükre fehérszőlőt telepítettek, ezekből alkotta meg az első cavát Josep Raventós 1872-ben a Codorníu cavaház számára.

Bár a cavák túlnyomó többsége (95%) Katalóniában készül, Spanyolország más részein is előfordul: összesen 8 borvidéken engedélyezett. Még a vörösboros Riojában is színesítik cavával a portfóliót, a cavát adó további borvidékek pedig Aragónia, Baszkföld, Extremadura, Kasztília és Léon, Navarra és Valencia. A szabályozás kiterjed a maximális hozamra, ami nem lehet több, mint hektáronként 12 000 kg, a seprőn érlelés időszaka pedig minimálisan 9 hónap.  A cava őshonos szőlőkből készül, a bor alapját a legtöbb esetben három helyi szőlőfajta alkotja: a macabeo, amely lágy, friss, gyümölcsös élményt nyújt; az elegáns parellada és a Xarel lo, amely karaktert, aromát és testességet kölcsönöz a bornak. Azonban nem árt tudni, hogy további hat szőlőfajtát is sokszor felhasználnak a cava-k készítése során, például chardonnay-t, vagy pinot noir-t. A térségben 2500 a napsütéses órák száma évente; ezért a cava savtartalma alacsonyabb, mint a champagne-é, a szőlő érettségének köszönhetően a kész pezsgő édességének beállításakor hozzáadott cukor mennyisége is kisebb. A palackos erjesztés nyomán egyenletesen felszálló buborékok teszik még kellemesebbé az elegáns italt. Fogyasztása 6-7 Celsius-fokon ajánlott.

Fotó: Pinterest

A kiváló termékeknek, valamint a következetes marketing munkának köszönhetően, kategóriájában ma a Freixenet piacvezető, a legnagyobb mennyiségben vásárolt palackos erjesztésű pezsgő. Ezt a pozíciót úgy vívta ki az elmúlt harminc év alatt, hogy mind a mai napig családi vállalkozásként működik. Míg 1974-ben még csak 1 millió palackot értékesítettek, tavaly már 90 millió üveget adtak el. Így érthető, miért érlelődik egyszerre 140 millió palack a pincészetben. A Freixenet ma már nemcsak egy pincészet, hanem birodalom. A cégcsoport a világ szinte minden jelentős régiójában jelen van.

A Freixenet mesterkurzust, Toni Doménech, a Freixenet PR főnöke, valamint Protić Péter, a Freixenet Csoport közép- és kelet-európai, továbbá a közép- ázsiai piacaiért felelős exportigazgatója közösen tartják. A kóstoló alkalmával nyolc cavat kóstolhatnak a résztvevők, például a friss piros gyümölcsös, gránátalmás ízekben gazdag Freixenet Cordon Rosado Secót, a különböző évjáratú érlelt borok felhasználásával készült Freixenet Reserva Realt, vagy a három hagyományos szőlőfajta mellett chardonnay-t és pinot noirt is tartalmazó elegáns Elyssia Rosadót és Elyssia Blancót, vagy az utóbbi évek slágerét, a jégkockára töltve szervírozott Freixenet ICE-t.

További információ a VinCE Budapest Wine Show oldalán.

Related Posts