Így készül a jégbor

Home / Hírek / Így készül a jégbor

Az éjszaka közepén, a tél közepén igen különleges szüret zajlik… Boris Drenški horvát borász késő éjszaka is fenn van, és a hőmérőt ellenőrzi. Arra vár, hogy a hőmérséklet –7 Celsius-fok alá essen, de reméli, hogy akár –10 vagy –15 fokig is süllyed. Aztán felkapcsolja a reflektorokat, hogy bevilágítsa a szőlőskertet, és kezdődhet a fagyos szüret!

Fotó: Chris Boiling

Boris Drenški története hasznos lehet azoknak, akik a jégborkészítés keserves hivatásával kacérkodnak.

A fürtök ott függnek a tőkéken, jóval azután, hogy a levelek lehullottak, négy vagy öt hónappal később, hogy az európai borászok többsége leszüretelte és feldolgozta szőlőit. Miközben más borászok jól bevackoltak meleg ágyukba, és arról álmodnak, hogyan fogják szűrni és palackozni boraikat, Boris Drenški a fagyási sérülések veszélyeire figyelmezteti a szüreti munkásokat. Sarkkutatónak öltözve vágják le és dobják a műanyag vödrökbe a gyümölcsöt, ami úgy hangzik, mintha kavicsot öntenének beléjük.

A gyorsaság most kulcskérdés. A bogyókat fel kell dolgozni, mielőtt felengednének, hiszen annak, hogy a fürtöket hagyják a tőkén megfagyni, épp az a célja, hogy a bennük lévő víz nagy részét jégkristály formájában kinyerjék, majd a héjjal és a magokkal együtt eltávolítsák. Borist csakis a sűrű, szirupszerű must érdekli, amely túl gazdag cukorban és savakban ahhoz, hogy megfagyjon.

Fotó: Chris Boiling

A borvilág mazochistái

Boris a világ kiváló jégbortermelőinek egyike. Ők a borvilág mazochistái. A borban talán igazság van; a jégborban viszont kicserepesedett ajkak, elgémberedett lábujjak, sajgó ízületek, fagyott ujjbegyek, végtelen türelem, magas kockázat és rengeteg frusztráció elegye. Ha a borkészítés önmagában nem lenne elég nehéz, a jégborkészítők a selymesen édes ízek iránti törekvésükben a végsőkig feszítik a határokat. Szőlőjüknek tökéletes állapotban kell lenniük, mikor beköszönt a tél, ezért a nyár és az ősz folyamán minden sérült fürtöt le kell vágniuk és kiválogatniuk.

Fotó: Chris Boiling

Az egészséges fürtöket hagyják összetöppedni és kiszáradni, és ahogy az időjárás romlik, úgy koncentrálódnak a szőlőben a savak, a cukor és a gyümölcsesszenciák. Mivel ez az egyetlen gyümölcs, amely kint marad a téli hidegen, drága hálókkal kell védeni a madaraktól és az állatoktól. A szőlőnek a tőkén kell maradnia, amíg megfagy, ami általában az éjszaka közepén, január végén következik be (de későbbre, akár februárra is tolódhat). Miközben a fürtök az időjárás viszontagságainak kitéve függenek, mindig megvan annak is a lehetősége, hogy enyhe tél lesz, vagy hogy az erős szél leveri őket kocsányukról.

Arra sincs garancia, hogy a fagy be fog állni. Európában legalábbis nincs, itt a vezető jégbortermelő ország, Németország 2006-ban és 2011-ben fel is adta a jégborszüret reményét. Ez az oka annak, hogy a nemzet, amely feltalálta ezt a kategóriát (először véletlenül, 1794-ben, majd 1960-as években újra) kénytelen volt átadni a jégborkirályi koronát Kanadának, ahol a havas telek sokkal biztosabban beállnak.

A jégborokról szóló teljes cikk a 2015. februári VinCE Magazinban jelent meg. A cikk folytatása magazinunkban olvasható.

Szerző: Chris Boiling

(Visited 22 times, 5 visits today)

The post Így készül a jégbor appeared first on VinCE Magazin.


Source: Vincemagazin HU

Related Posts